Windows VDS Nedir?
Windows VDS Nedir?
Kişiye özel bir şekilde hazırlanan/tasarlanan sanal sunuculara Windows VDS denir. VDS sunucular yüksek kapasite işlemli ana makilerin bulunduğu veri merkezlerinde sorunsuz ve yüksek limitli hızlarda çalışmaktadır.
VDS kısaca Virtual Dedicated Server açılımının kısaltılmasıdır. Türkçe karşılığı olmamasına karşın Paylaşımlı Özel Sanal sunucu olarak tanım konulabilir. Bu sayede söz konusu sunucunun kullanımı tamamen kulacı sahip olur. Her sunucu üzerinde kendisine ait donanım bileşenleri de ayrı olarak yer alır. VDS’ye tahsisli olan RAM ve işlemci sayıları aynı sunucuda fiziksel olarak yer alan VPS ve VDS’ler tarafından da paylaşımlı olarak kullanılamazlar.
VDS, kimlik altyapınızı özelleştirmek ve onu genel mimarinizle bütünleştirmek için güçlü bir araçtır. VDS, aralarında çok yönlü bir katman oluşturarak kimlik veri havuzlarının ve kimlik tüketen uygulamaların sınırlamalarının üstesinden gelmek için tasarlanmıştır. VDS, bir LDAP proxy'si olarak işlev görür ve sanal bir dizin olanağı sağlar. LDAP protokolü için kapsamlı desteğine ek olarak, VDS bir dizi başka protokol için de destek sunarak onu hem geliştiriciler hem de yöneticiler için değerli bir araç haline getirir.
VDS ile neler yapabilirsiniz?
VDS, çok çeşitli eylemleri özelleştirmenize ve programlamanıza izin veren açık bir platformdur. Sonuç olarak, VDS ile yapabileceğiniz şeylerin sayısı neredeyse sonsuzdur. Aşağıdakiler tam bir liste değildir fakat VDS'nin şu anda nasıl kullanıldığı hakkında size bir fikir verecektir:
- Niteliklerin, değerlerin ve soneklerin eşlenmesi
- Birden çok dizini entegre etme
- Dizin ve kimlik verilerinin birleştirilmesi
- Giriş kontrolü
- Dizine yazılmadan önce verileri doğrulama
- Operasyon hedefi yönlendirme (yani okuma isteklerini replikalara yönlendirme, yazma isteklerini ana sunuculara yönlendirme)
- Veri dağıtımı / Bölümleme
- Birden çok veri kaynağına yayılan sanal dizinler oluşturma
- Referans bütünlüğünü zorlama
- Harici eylemleri tetikleme
- Dizinleri web servisleri ile entegre etme (XML/SOAP)
- Çoklu oturum açma mimarilerini tümleştirme veya etkinleştirme
- Operasyon yükü dengeleme
- Yük devretme
- Genişletilmiş işlem filtreleme
- Filtre işleme
- Arka uç izleme / sağlık kontrolü
Hosting hizmeti söz konusu olduğunda VPS ile karıştırılabilen VDS’nin aslında birbirinden çok farklı özellikleri bulunur. İnternet sitesi sahibi olan kişilerin dikkate aldığı hosting türleri içerisinde alan bu terimler web tasarımcılarında kafasını yoran hususlardandır.
VDS üst düzey performans sunması ve bu performansın kesilmeden eksilmeden sürdürülmesini garanti eden bir sistem. Paylaşımlı kullanmış olduğunuz hostingler sonrasında sunucunun diğer yazılım uygulamaları ile paylaşıyor olmaları performansınızı olumsuz etkiler. Site sahibi olmak isteyenler bu durumu daha ekonomik olması nedeniyle maliyetleri sebebiyle paylaşımlı hostingi tercih etme yoluna gidiyor. Fakat bu hostinglerde sizin gibi başka kimselerin internet sitelerinin de olduğunu bilmeniz gerekir ve diğer sitelerin ziyaretçi trafiklerindeki artışlar sizin de performansınızı olumsuz olarak etkileyecektir.
VDS hosting kullanıcıları kendisini özel hissettirecek ayrıcalıklara sahiptir. Burada size özel ayrılmış bir sunucudan bahsetmek mümkündür. Bu sayede sunucuya erişim sadece size aittir. Güvenliği de performansında olduğu gibi üst düzey olur. Maliyet artışına neden olsa da özellikle kurumsal markaların kullanacakları en ideal hosting seçeneğidir.
Sanal Sunucu Nedir?
VDS hosting sanal sunucudur. Bu anlamda fiziki bir yapının yazılımlar vasıtasıyla birden fazla sunucuda bölünmesi sayesinde kaynakların verimli çalışmasını sağlayan dijital yapılardır. Güncel olarak sağladığı avantajlar nedeniyle sanal bir sunucu kiralama yoluna gitmek günümüzde revaçta olan konulardandır. Sunucu içerisinde birbirinden bağımsız birden çok işletim sistemi barındıran bir husus olarak tanımlayabileceğimiz sanal sunucu kiralama hizmetine de VDS al hizmeti olarak rağbet görüyor. Alacağınız bu hizmetler sayesinde siteniz çok daha iyi hale gelir.
Kiralayacağınız VDS işlemi sizin internet sitenizin hızını artıracaktır. Bu sayede avantajlarınızı kullanmaya başlarsınız. Kiralayacağınız sanal sunucular dedicated adı verdiğimiz fiziksel sunuculardan dağılır. Bu anlamda sitenin de kusursuz işlem görmesi için dedicated kiralama hizmeti de alabilirsiniz. Fakat bu kiralamalarda mutlaka uzman ve deneyimli firmaları tercih etmeniz önemli bir husustur.
Kimler Sunucu Kullanabilir?
Fiziksel sunucuların kullanılmasında firmanın küçük ve orta ölçekli bir işletme olması yeterlidir. Fiziksel sunucunun önemi özelikle web sitesini barındırma, radyo ve TV yayınlarını sağlama, yedekleme ile kontrol paneli gibi hususlarda kendisini gösterir. Orta düzeyde bir trafiğe sahip olan bu sunucular bütün bir sunucu olmadan da internet sitelerine hitap eder. Bu çerçevede fiziksel sunucuların kiralanmasında adres kurumsal firmalardır.
Uzak Masaüstü Sunucu Nedir?
Bireysel kullanıcı rolündeki kişinin kendi yada başka bir bilgisayar üzerinden ulaşım sağlayabileceği, erişim içindeki dosyalarda işlem yapabileceği sistem uzak masaüstü sunucularıdır. Windows tabanlı olarak sahip olduğunuz sunucuları kullanmak amaçlı olarak geliştirilen uzak masaüstü sunucularında örnek olarak Windows Server 2008 – 2012 ile 2016 gösterilmektedir. Bu sunucu sayesinde kişiler web sitesi dosyalarına yedeklerine ulaşma imkanı sağlarken mail ağına da erişebiliyor. Yine bu sunucu sayesinde dosyalarınızın yedeklenmesi, kontrol panelinizdeki tüm ayrıntılara ulaşma, sunucu ve dosyalarınız için yüksek güvenlik seviyesi sağlanması da mümkündür.
Hangi Durumlarda VDS Tercih Edilmeli?
VDS’nin tercih edilmesinin en büyük sebebi kaynakları tamamen sizin kullanabiliyor olmanızdır. Paylaşımı sevmeyen kişiler ve firmalar için geliştirilmiştir. Hosting alındığı dönemde bu hizmeti aldığının servis sağlayıcısının size vermiş olduğu sınırlardan hareket etme zorunluluğu yaşarken VDS de durum farklı olur. Size belirlenerek verilen tüm disk, RAM ve CPU gibi özellikleri sonuna kadar kendiniz kullanabiliyorsunuz. Tamamen yönetim sizde oluyor. Bu sayede de hostingin size sunmuş oludu DirectAdmin, CPanel, Plesk, VestCP ve SolidCP gibi paneller dışında SSH sayesinde terminalden sunucunun konfigürasyonlarını da kendiniz ayarlayabiliyorsunuz.
VDS Fiyatları
Linux VDS açık kaynaklı kodlu olduğu için daha az sistem gereksinime ihtiyaç duyuyor. Bu anlamda Linux VDS ile Windows VDS arasında fiyat farkı söz konusudur. Bu tamamen işletim sistemlerindeki farklılıklardan kaynaklanır. Linux kodlarına erişim imkanınız olmasına karşın Windows kodları ticari açıdan bu kodlara ulaşıma olanak sağlamıyor. Bu aşamada da kendinize göre kişiselleştirme imkanı olmuyor. Aynı zamanda kullandığınız teknolojiye göre de işletim sistemi kullanılması zorunlu oluyor. Örneğin popüleritesi yüksek olan MSSQL ile NET kullanıcıları Linux VDS kullanamıyor. Aylık 5 dolar gibi ücretler karşılığı VDS kiralama imkanlarınız olmaktadır. Bu rakamlar sizin tercihinize göre 50 dolar seviyelerine kadar çıkabiliyor.
VDS kelimesini ve VDS hosting kolaylıklarını yeni duyuyor olabilirsiniz. Ancak bu uzun yıllardır var olan bir sistemden bahsetmek mümkündür. Bu çerçevede Türkiye’de 1999 yılından beri kullanılan bir özelliktir.
Hosting firmaları VDS kiralama hizmeti verilmesinde kişiye ve kurumlara paket hizmeti sunar. Bu paket dahilinde hareket etme imkanınız olur. Kontrol panelleri sayesinde tercihen kendi istediğiniz bir kontrol panel yazılımı kullanılması da söz konusudur.
Kısaca değinecek olunursa VDS sizin almış olduğunuz yada kiraladığınız ana sunucunun donanımsal olarak bölünmesi sayesinde oluşur. Bölünme sonrası sanal hale gelen VDS’ler birbirlerinden farklı olarak küçük sunucular haline gelir. İstendiğinde her biri için ayrı bir işletim sistemi yüklenebilir. Bu parçaların hepsi kaynakların kullanımı açısından da bağımsızdır. Her bir parçaya tahsis ettiğiniz RAM ile işlemci başka parçalar tarafından kullanılamaz. Bu sebeple parçalara bölünen VDS’ler birbirlerinden etkilenmeden çalışır ve performansı en yüksek seviyelerde hareket eder.
Sizde VDS sunucuya sahip olmak istiyorsanız VDS paketlerimizi inceleyebilirsiniz!