Header Menu

VDS Alırken Nelere Dikkat Etmeli? resim

VDS Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

VDS Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Web platformları ya da internetin sağladımış olduğu çeşitli avantajlardan faydalanmak isteyen hemen herkesin ihtiyacı olan ana unsur VDS olacaktır.  Özellikle de herhangi bir konuda hizmet verecek olan bir web sayfası açabilmek için hosting kullanımına ihtiyaç duyulmaktadır. Satın alınan hostinglerin yetersiz kalması durumunda web sitelerinin kullanıcılarına sağlamış olduğu hizmetin de yoğun ziyaretçi nedeniyle donma veya kasma gibi problemlerle sekteye uğraması söz konusu olabilmektedir. Bu gibi sorunlarla karşı karşıya gelmemek adına günümzüde internet dünyasının sunmuş olduğu en büyük nimetler arasında yer alan vds sunucu kullanımı sağlanmalıdır. Öyle ki geçmişten günümüzde dek yapılan birçok araştırma da net olarak gösteriyor ki VDS sunucu kullanımı birçok yönden avantaj sağlamaktadır. Elbette ki büyük avantajlar sağlayan VDS sistemlerine sahip olabilmek içinse dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunuyor. Peki VDS alırken nelere dikkat edilmelidir? İşte detaylar...

Kişisel Verilerin Korunmasına Özen Gösterin

VDS sunucu satın alacak olan kişilerin en çok dikkat etmesi gereken konular arasında güvenlik yer almaktadır. Öyle ki VDS sunucu aslına bakıldığında bir tür alan kiralama işi olarak da tanımlanabilir. Yani gerçek zamanlı olarak fiziksel sunucularda bulunan birçok sanal sunucudan yalnızca bir tanesinin kiralanmasıdır. VDS sistemlerinde sanal sunucular kesinlikle birbirlerinin kaynaklarını kullanmamaktadırlar. Yani sunucular arasında birbirinin alanına sızmak gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Sırf bu yönüyle dahi diğer sunuculara göre çok daha fazla tercih edilmektedir. VDS sunucu satın alarak web sitesi geliştirecek olan kişilerin, sitelerde veya web programlarında verilerin saklanmasını olanaklı hale getirmek mümkündür. Bilindiği gibi veri saklamak sanal ortamda bunların yok edilmesi anlamına gelmez. Bulutlar üzerinde yalnızca ilgili kişinin erişebileceği alanlar yaratılması açısından VDS sunucu tercihler arasında yer almaktadır.

VDS Ana Sunucu Kalitesi

VDS sunucu kiralarken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli unsur da kullanım alanının ne kadar olduğudur. Öyle ki VDS kiralama işlemi özellikle de son zamanlarda internette bir hayli popüler olmuştur. Çünkü yüksek yetenekli bir sistemdir. Bu nedenle de maliyet açısından da diğer sistemlere göre bir nebze de olsa daha yüksek maliyet gerektir. Bu nedenle VDS satın alımı gerçekleştirirken ana sunucu kalitesinin çok iyi olmasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde çeşitli sorunlarla karşı karşıya gelinmesi de kaçınılmaz olacaktır. Elbette ki satın alınan sunucu alanları ihtiyaçlar ve de bütçeye göre değişkenlik gösterecektir. Özellikle de çok daha geniş kapsamlı web siteleri barındırmayı düşünüyorsanız, VDS ana sunucularının kalitesinin çok daha iyi olması gerekir. VDS sunucuları ne kadar kaliteli ve alan ne kadar büyükse yüklenecek resim ve videoları web site ziyaretçilerinin görüntülemesi de o kadar kolay olacaktır.

SSD VDS Tercih Edin

Sunucuların temel görevi web sayfalarının barındırılmasıdır.  SSD serverler ise hem bilgisayarlardaki diskler olarak tanımlabilmekte hem de bilgi ve de verileri işleyen bir donanım olarak tanımlanabilmektedir. SSD açılımı ise Solid State Drive Server şeklindedir. ssd vds ise sunuculardaki depolama birimlerinde SSD kullanılmasıdır. Yani kullanıcılar için daha pratik ve daha hızlı kullanım imkanı yaratır. Bu nedenle de daha çok tercih edilmektedir. Aynı zamanda verilen hızlı bir şekilde işlenebilmesi için SSD destekli VDS kullanımı şarttır.

Kaynak Kullanımlarına Dikkat Edin

VDS satın alacak olan kişiler paket oluştururken kaynak kullanımlarına daha uygun olan bir yapılandırmayı öncelikli olarak tercih etmelidir. Çünkü en yüksek verim alınabilecek ve de olası kaynak yetersizliği durumunlarının yaşanmasına engel olabilecek tek faktör kaynak kullanımının en iyi şekilde analiz edilebiliyor olmasıdır. Bunun için kullanılacak olan yazılımın ne kadar sistem gereksinimine ihtiyaç yarattığını tespit etmelisiniz. Mesela Wordpress alt yapısına sahip bir web sayfanız varsa ve de bir tema aldıysanız, tema içinde de birçok servis varsa minimum sistem gereksinimleri yeterlidir. Fakat sadece bu yeterli olmayacaktır. Çünkü tercih yapılırken web sitenizin ne kadar ziyaretçi kitlesine sahip olduğunu da göz önünde bulundurmanız gerekir. Ziyaretçi trafiği ne kadar fazla ise kaynak kullanımı da buna paralel olarak. Böyle durumlarda RAM ve de CPU kaynakları daha yüksek olan bir sunucuyu tercih etmek daha avantajlı olacaktır.

Hangi İşletim Sistemine İhtiyacınız Var?

VDS seçilirken hangi işletim sistemine gereksinim olduğunun en iyi şekilde analiz edilmesi gerekmektedir. Öyle ki ihtiyaçlar genellikle kullanılacak olan yazılımlara ve de uygulamalara göre değişkenlik göstermektedir. Gerek duyulan işletim sistemi belirlendikten sonra buna uygun VDS seçimi yapmak daha sağlıklıdır. Mesela bir ASP.net yazılımı geliştirmeyi düşünüyorsunuz ya da kiraladığını sunucuyu kişisel bir bilgisayar amacıyla kullanmak istiyorsunuz veya hemen her yerden uzak erişim bağlantısı ile verilerinize kolayca erişmek istiyorsunuz. Bu gibi ihtiyaçlar için en ideal sunucu seçimi Windows Server işletim sistemine sahip olanlar olacaktır. Kişisel bilgisayar kullanımı içinse Windows 10 yeterlidir. Buna ek olarak PHP, Phyton vb. gibi proje yapma planları varsa en ideal olan işletim sisteminin Linux olduğunu söylemek mümkündür. Elbette ki Windows işletim sistemi de bu uygulamaları çalıştırabilmek kapasitesine sahiptir ancak Linux işletim sistemindeki servisler Windows işletim sistemindeki kadar yüksek kaynak kullanımına ihtiyaç duymamaktadır. Bu neden de Linux işletim sistemi söz konusu işlemlerin daha hızlı yapılmasını mümkün hale getirmektedir.

Pratik Kontrol Paneli

Kontrol panelleri VDS kiralaması yapıldıktan sonra kullanıcıların rahat kullanım sağlaması açısından oldukça önemlidir. Bu paneller web uygulamalarının aktif olarak çalışabilmesi için gerekli olan tüm servisleri ve de yapılandırma ayarlarını içerisinde barındırmaktadır. Böylece sahip olunan yazılımların da sunucularla kolayca bağlantı kurması sağlanmış olacaktır. Daha önce sunucu yönetimi konusunda deneyim elde etmemiş olanlar veya bu konuda herhangi bir şekilde bilgi sahibi olmayanlar, kontrol panellerinden yardım alabilmektedirler.  Bu nedenle VDS sunucularındaki kontrol panellerinin işlevsel ve de son derece pratik olması şarttır. Öyle ki genellikle güvenilir firmalar tarafından en çok tercih edilen kontrol panelleri arasında Cpanel ve de Plesk Panel bulunmaktadır. Cpanellerin genel olarak PHP, JS veya HTML tarzındaki diller için daha uygun olduğunu söylemek mümkündür. ASP tarzındaki projelerde ise genellikle Plesk kontrol paneli tercih edilmektedir. Daha basit bir dille anlatacak olursak eğer projelerinizi PHP, HTML ya da JS dillerinde hazırlayacaksanız sizler için CPanel ve de Linux işletim sistemi en doğru seçim olacaktır. ASP tarzındaki projelerinizde ise Plesk ve Windows Server İşletim sistemi sizler için en ideal seçimdir.

Sunucunuz Yedekleme Desteği Sunuyor Mu?

Sunucu içindeki veya projelerdeki hatalar nedeniyle birçok muhtemel sorunlar meydana gelebilmektedir. Böyle durumlarda yapılan projenin sekteye uğramaması için yedekleme işlemi büyük önem taşımaktadır. VDS sunucu kiralamayı düşünenlerin, kiralama hizmeti alacağı firmayı seçerken siparişlerine ek olarak yedekleme desteği sunan firmaları tercih etmeleri önerilir. Böylece meydana gelmesi muhtemel olan çeşitli sorunlarda, kolayca yedeklere geri dönülebilecektir. Aynı zamanda projelerin tekrar çalışabilir hale getirilmesi de mümkün olacaktır.

  Sizde sanal sunucu almak istiyorsanız, VDS sunucu yada VPS sunucu paketlerimizi inceleyebilirsiniz !  

3129 Görüntüleme