VDS ile site hızı nasıl arttırılır?
VDS ile site hızı nasıl arttırılır?
Virtual hosting, web sunucularının belirli bölümlere ayrılarak, her kısımların birbirlerinden ayrı bir şekilde, kiralık terminal (sunucu) gibi çalışmasına imkan veren hosting türü olarak bilinmektedir. Alan adlarında birden fazla İP numaraları eklenebilmektedir.
Yaygın olarak VDS kısaltması olarak bilinen Virtual Dedicated Server anlamına gelmektedir. VPS paket türlerinde donanımı kullanan işletim sistemleri tektir. VDS paketlerde ise bu durum daha farklı bir şekilde açıklanmaktadır. Her bir kullanıcı için donanımı kullanan işletim sistemleri bulunmaktadır. Sunucularda bölünen ram miktarları tümü ile bu kullanıcılara aktarılmaktadır.
VDS ve VPS olarak bilinen hosting türleri basit tabir ile sanal sunuculardır. VDS ana sunucunun bölünmesi sonucu elde edilir. Peki VDS sanal sunucusunu kullanan bir web sitesinin hızı nasıl arttırılır? Dilerseniz öncelikle web site hızının neden önemli olduğunu açıklayalım.
Web Sitenizin Sayfa Hızı Neden Önemlidir?
Web sitenizin yüklenme süresinin işinizi büyük ölçüde etkileyebileceğini hiç düşündünüz mü? Gelişen teknoloji ve hız, kullanıcıların beklentilerini de artırmıştır.
Anketler, kullanıcıların çoğunluğunun, daha hızlı yüklenmeyen bir siteyi ziyaret etmeme eğiliminde olduğunu söylüyor. Bu nedenle, web sitenizin daha hızlı yüklenmesi işiniz için inanılmaz derecede önemlidir.
Bu, ziyaretçilerinize yalnızca sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda içeriğinizle etkileşim kurmalarına da yardımcı olacaktır. Sonunda, bu, kitlenizden daha fazla dönüşüm elde etmenize yardımcı olacaktır.
Kullanıcı Deneyimi ve Davranışı Anketleri
Sayfa yükleme hızı üzerine yapılan çok sayıda araştırma, yavaş web sitesi hızının kullanıcı deneyimini bozarak finansal kayıplara neden olduğunu gösteriyor. Aşağıdaki örnek olay incelemelerine bir göz atın.
- Akamai ve Gomez.com gibi yurt dışı taraflı yürütülen anketler, tüketicilerin %47'sinin bir web sayfasının yüklenmesi için 2 saniyeden fazla beklemediğini söylüyor. Web sitesi 3 saniye içinde yüklenmezse, başka bir web sitesine geçerler.
- AOL'nin sunduğu verilere göre ise sayfa yükleme hızı, ziyaret başına sayfa görüntülemelerini %50'ye varan oranlarda etkiliyor.
- Başka bir araştırma, web sitesinde performans sorunları yaşayan çevrimiçi alışveriş yapanların %79'unun geri dönüp tekrar satın alma olasılığının daha düşük olduğunu, %44'ünün bir arkadaşlarına kötü kullanıcı deneyimlerinden bahsettiğini söylüyor.
Arama Motoru Sıralaması Faktörü Olarak Sayfa Hızı
Arama motoru optimizasyonu söz konusu olduğunda; içerikte doğru anahtar kelimeleri kullanmayı, web sitesine geri bağlantılar oluşturmayı düşünüyoruz, ancak genellikle web sitesi sayfa hızı gibi diğer önemli faktörleri gözden kaçırıyoruz.
Google, web sayfası hızının önemini şu şekilde vurguladı: “ Web sitelerini hızlandırmak sadece site sahipleri için değil, tüm İnternet kullanıcıları için önemlidir. Daha hızlı siteler mutlu kullanıcılar yaratır ve bir site yavaş yanıt verdiğinde ziyaretçilerin orada daha az zaman harcadığını şirket içi çalışmalarımızda gördük ”.
Bu ifadeyi destekleyen Google, Google Analytics'te Sayfa Yükleme Süresi, Arama ve Sayfa Boyutu gibi bazı istatistik araçlarını da tanıttı; böylece web yöneticileri, web sitelerinin sayfa yükleme sürelerini analiz edebilir ve iyileştirebilir.
Daha hızlı yükleme süreleri olan web siteleri, arama motoru sıralamalarında mutlaka 1 numaraya ulaşmaz fakat daha hızlı yüklenen web siteleri, daha yavaş olanlara göre açık bir avantaja sahip olacaktır.
Web Sitenizin Sayfa Hızını Nasıl Test Edebilirsiniz?
Sayfa yükleme hızını ölçmek için Pingdom'un yaygın olarak kullanılan araçlarından birini test edeceğiz.
Tools.pingdom.com adresine gidin, web sitenizin adını belirtin, açılır menüden konumu seçin ve Testi Başlat düğmesine basın.
Pingdom, web sitenizi kapsamlı bir şekilde analiz eder ve size bazı yararlı bilgilerle birlikte sayfa hızı puanı sağlar.
Testin sonunda, web sitenizi yavaşlatan öğelerin her birini düzeltmek için satır satır talimatlar içeren kapsamlı bir rapor alacaksınız.
Önerileri uygulamak için, daha teknik olacağından web geliştiricinizle iletişime geçmeniz gerekebilir.
Web Sitesinin Sayfa Yükleme Hızını Artırmak İçin En İyi Uygulama
Trafik hacmini kazanmak için çok sayıda başka rakip web sitesi varken, sayfa yükleme hızı çok önemlidir. Web siteniz hızlı yüklenmezse, ziyaretçilerinizin birkaç saniye içinde rakibinizin web sitesine yönlendirilme olasılığı daha yüksektir.İşte site hızını artırmak için izleyebileceğiniz adımlar.
Bir CDN (İçerik Dağıtım Ağı) kullanın
Sayfa yükleme süresini azaltmanın en popüler yollarından biri bir CDN hizmeti kullanmaktır.
Bir CDN; web sitesi dosyalarınızı, POP'lar (Varlık Noktaları) adı verilen coğrafi olarak dağıtılmış sunucular ağına yerleştirir.
Ne zaman bir CDN hizmeti seçmeliyim?
CDN, web sitesi kaynaklarını ziyaretçinin en yakın coğrafi konumundan sunar. Bu, ziyaretçilerinizin web sitenize daha hızlı erişebileceği anlamına gelir. Bu aynı zamanda size ana hosting paketinizden bir miktar bant genişliği kazandıracaktır.
Web dosyalarınız birden çok sunucuya yayıldığından, CDN herhangi bir tek sunucudaki yükü azaltacaktır.
Tarayıcı önbelleğinden yararlanmak için Expires başlıklarını kullanın
Expires headers, .htaccess dosyasında tanımlanan bir snippet kodudur. Tarayıcılara, sunucudan belirli bir sayfa talep etmeleri gerekip gerekmediğini veya bir sayfanın sürümünü tarayıcının önbelleğinden almaları gerekip gerekmediğini bildirir.
Expires üstbilgileri, kullanıcıların tarayıcıda depolanan web sayfasının önbelleğe alınmış dosyalarını yeniden kullanmalarına olanak tanır ve dosyaların indirilmesi için gereken süreyi azaltır.
Ayrıca web sayfasını yüklemek için yapılan istek sayısını azaltır ve dolayısıyla sayfa yükleme süresini azaltır.
Expires üstbilgilerinin yalnızca, ziyaretçileriniz web sayfanızın sürümünü tarayıcı önbelleğinde depolamışsa çalışacağını unutmayın; bu, kullanıcıların web sitenizi daha önce en az bir kez ziyaret etmiş olması gerektiği anlamına gelir.
Tüm bozuk bağlantıları düzeltin
Bozuk bağlantılar, kullanıcıları web sitenizin diğer sayfalarını ziyaret etmeye devam etmekten caydırır ve web sitenizden hızla ayrılabilirler.
Kullanıcılar web sitenizde daha az zaman harcadıklarında, arama motoru algoritmaları web sitenizin o kalitede içerik veya bilgiye sahip olmadığını varsayar.
Bu, kullanıcı başına ziyaret edilen ortalama sayfa sayısını önemli ölçüde düşürür ve arama motoru sıralamalarını olumsuz etkiler.
Kırık linkleri tespit etmek için Google Webmaster Tools ve Screaming Frog SEO Spider gibi ücretsiz araçları kullanabilirsiniz.
HTTP başlıklarında görüntü boyutlarını ve karakter kümesini belirtin
Kullanıcı herhangi bir web sayfasını ziyaret ettiğinde, tarayıcı, içeriğinizin resimlerin etrafına nasıl sarılacağı gibi, bir web sayfasının tam düzenini hazırlar.
Görüntü boyutlarını belirlediğinizde, tarayıcının bu süreyi alıştırma yaparak geçirmesi gerekmez, bu da işleri hızlandırmaya yardımcı olur.
Aynı nedenle, tarayıcının web sitenizin karakter kümesini belirleme yükünü azaltmak için HTTP yanıt başlıklarında bir karakter kümesi belirtmelisiniz.
Görüntüleri Optimize Edin
Büyük boyutlu resimlerin yüklenmesi her zaman daha uzun sürer, bu nedenle resimlerinizi mümkün olduğunca küçük tutmanız önemlidir. Web sitenize yüklemeden önce her resmi optimize ettiğinizden emin olun.
Görüntüleri optimize etmek için herhangi bir grafik yazılımı kullanıyorsanız, “Web için Kaydet” seçeneğini kullanmalısınız. Bu, görüntülerin boyutunu ve dolayısıyla sayfa yükleme süresini azaltacaktır.
WordPress kullanıcıları, görüntüleri otomatik olarak sıkıştırmak için WP Smush.it eklentisini yükleyebilir.
WP Smush.it, medya kitaplığına her görüntü yüklediğinizde arka planda çalışır ve kaliteyi düşürmeden görüntülerin boyutunu küçültür.
Dikkate alınması gereken diğer bazı önemli noktalar, JPEG veya PNG resim uzantılarını kullanın ve BMP'leri veya TIFF'leri kullanmayın.
301 yönlendirmelerini azaltın
Bozuk bağlantıları (404 hata) onarmak için 301 yönlendirmeleri tercih edilir. Ancak web sitenizde çok fazla 301 yönlendirmesi olduğunda, tarayıcının doğru hedefe ulaşması daha uzun sürebilir.
301 Yönlendirmeler ek HTTP istekleri oluşturur ve bu nedenle sayfa yükleme süresini daha da artırır, bu nedenle bunları minimumda tutmalısınız. Yine Screaming Frog SEO Spider aracını kullanarak 301 yönlendirmesini keşfedebilirsiniz.
Web Hosting Sayfa Hızını Nasıl Etkiler?
Sayfa hızını artırmak için yukarıdaki standart uygulamayı izlediyseniz ve hala çok az fark görüyorsanız, belki de web barındırma hizmetinizi kontrol etmelisiniz. Seçtiğiniz web barındırma sağlayıcısı ve teknolojisi, sayfa yükleme süreleriniz üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.
Bir web sayfasını yüklerken, web sitesi yüzlerce kod satırı yürütür, sayısız isteğe yanıt verir ve yalnızca tek bir web sayfası oluşturmak için çok sayıda veritabanı sorgusu çalıştırır.
Tüm bu işlemler, web sitenizin bulunduğu web sunucusunda yapılmalıdır. Web sunucunuz güçlüyse web sayfanıza daha hızlı hizmet verecektir.
Web sitenizi bir araba olarak hayal edin, harika görünmesi için iç (kod optimizasyonu) ve dış (grafik, tasarım, ön uç düzeni, vb.) makyajını vererek özelleştirebilirsiniz.
Ama ya temel motor (Barındırma Ortamı) güçlü değilse, web siteniz tam potansiyeline ulaşamayabilir. Özetle, web sitesi hızı web barındırma türüne, web barındırma şirketine ve seçtiğiniz barındırma paketine çok bağlıdır.
VDS/VPS Hosting Sayfa Yükleme Hızını Ne Kadar Artırır?
Doğru Web Hosting türünü seçmek, sayfa yükleme sürelerini önemli ölçüde iyileştirebilir. Web siteniz paylaşılan bir barındırma hesabında barındırılıyorsa, bir VDS/VPS veya özel sunucuya yükseltmeyi düşünün.
VDS/VPS barındırma; ayrılmış RAM, vCPU ve Bant Genişliği tahsisi ile birlikte gelir, böylece web siteniz kendi kaynaklarıyla çalışır. Ek olarak, VDS ve VPS kullanıcısı, sayfa yükleme hızında ince ayar yapmak için ihtiyaca göre VDS ve VPS'de ince ayar yapabilir.
Sizde sanal sunucu almak istiyorsanız, VDS sunucu yada VPS sunucu paketlerimizi inceleyebilirsiniz !